ponedjeljak, 22. veljače 2010.

Faze poroda

Za većinu žena vrijeme kao da je stalo. Kovčezi su spakirani, kolijevka kupljena, dječje odjeća pripremljena, a ipak se ništa ne događa. Mnogima prođe i "termin porođaja", a dijete, čini se, još nije naumilo izaći.

Aktivnosti tih dana olakšat će vam čekanje, a i prirodnije ćete prihvatiti konačni nagovještaj da je došlo vrijeme kada treba krenuti u rodilište.


KAKO ZAPOČINJE POROĐAJ



Začuđujuća su i veličanstvena otkrića moderne medicine, a ipak nitko još nije točno razotkrio tajnu kako porod započinje.

Trenutak nastupa kada majčino tijelo, na još nepoznat način, spozna da je dijete spremno za napuštenje dotadašnjeg utočišta.


Nagovještaji nastupajućeg poroda


1. spuštanje trbuha - približavanjem termina poroda, ućiniti će vam se da se dijete spustilo niže u zdjelicu što ćete doživjeti kao olakšanje :-)

2. skraćivanje cerviksa maternice - djelovanjem hormona trudnoće cerviks je već omekšao. Cerviks dug oko 2,5 cm postupni se skraćuje i na kraju potpuno nestane.

3. širenje cerviksa - tijekom poroda ginekolog će vam spomenuti da se cerviks počinje širiti tj. da se vi "počinjete otvarati" :-)

4. gubitak čepa cervikalne sluzi (zapornog čepa) - otvor cerviksa tijekom trudnoće potpuno je zatvoren čepom sluzi. To ima važnu ulogu jer onemogućava ulaz bakterija u maternicu.

5.pucanje vodenjaka (otjecanje plodne vode) - unutar plodnih ovoja, pored djeteta i oko njega, nalazi se mnogo amnijske tekućine. U stvarnosti oko 10 % žena doživi naglo istjecanje plodove vode u ostalih plodovi ovoji prsnu tijekom poroda, najčešće u drugom porođajnom dobu.

6. probavne smetnje - mnoge trudnice prije nastupanja poroda osjećaju mučninu ili dobiju proljev. To je jedan od učinaka povišene razine prostaglandina u tijelu.

7. višak energije - takvo ponašanje svojstveno je ženama prije početka poroda :-)


8. trudovi - svi nabrojani znakovi mogu, ali i ne moraju upućivati na blizinu poroda. Međutim, s trudovima nema šale :-)


Upute o tome kada se treba uputiti u rodilište razlikuju se od liječnika do liječnika. Prema jednima treba pričekati da trudovi budu svakih 3-5 minuta tijekom jednog sata, drugi preporučuju ako dok traju trudovi ne možete hodati i govoriti, a prema trećima znak je za pokret premještanje boli s donje strane trbuha na iznad pupka.


Svaka buduća majka instinktivno će osjetiti kada je vrijeme za polazak :-)



Porođajna doba:


1. prvo porođajno doba - DOBA OTVARANJA - početak aktivnog poroda i otvaranje cerviksa


2. drugo porođajno doba - DOBA IZGONA - dio poroda tijekom kojeg dijete izlazi van iz maternice i kroz vaginu izlazi u vanjski svijet


3. treće porođajno doba - DOBA POSTELJICE - odljuštenje posteljice sa zida maternice i njezino izbacivanje kroz rodnicu


4. četvrto porođajno doba - IZBACIVANJE POSTELJICE - poseban nadzor nad majkom zbog mogućnosti naknadnog krvarenja

Ono što sve žene muči nakon poroda je : Zašto mi je trbuh veliki? i Vježbe poslje poroda :-)



Nema komentara:

Objavi komentar